Kennis maken met de Tijdlijn

Eénmaal je een beetje gewoon bent met Premiere te werken, zal je meer dan waarschijnlijk wel overschakelen naar de Tijdlijn om je project samen te stellen.
De Tijdlijn heeft trouwens heel wat meer te bieden dan de Scènelijn.
Ik zal je reeds een aantal basisbehoeften uitleggen in dit onderdeel van de les, de rest zien we wel wanneer we deze daadwerkelijk gaan gebruiken.

Wanneer we de Tijdlijn openen zien we een grafische voorstelling van ons project.
De Tijdlijn heeft bovenaan een Tijdliniaal, deze vermeldt de duur van elke clip.
Wanneer je inzoomt op de tijdlijn, door de Zoomknop te verslepen, wordt de tijdlijn vergroot rondom de huidige-tijdindicator en kun je de verschillende media in kleinere delen onderzoeken.
De Tijdlijn zal steeds inzoomen op de plaats waar de Tijdindicator zich bevindt.
Dus heb je een lange videoclip en wens je in te zoomen op een bepaalde locatie in deze, klik en sleep dan eerst de Tijdindicator op de plek waar je ongeveer wil inzoomen.

Zoals je opmerkt is de Tijdlijn verdeeld in verschillende Video- en Audiotracks.
Het aantal van deze tracks is afhankelijk van de computer waarop Premiere is geïnstalleerd. Heb je een “zware” computer heb je meer tracks. Met zwaar bedoel ik uiteraard niet het gewicht, maar wel de processor.
Wanneer het mediatype van de toegevoegde clip ‘Film’ is, wordt de audio automatisch in het audiotrack geplaatst.
Om trouwens een clip toe te voegen aan de Tijdlijn klik en sleep je deze uit het projectvenster in de tijdlijn. In tegenstelling tot de Scènelijn kun je deze plaatsen waar je wilt.
Je hebt zelfs de mogelijkheid een lege ruimte te laten tussen twee clips.

Wat ik nog kwijt wil is dat een Filmclip in de Tijdbalk een grijze titelbalk heeft, een stilstaand beeld een paarse titelbalk, en een videoclip een licht blauwe titelbalk.
Je kunt deze kleurtjes manueel aanpassen.
Selecteer hiervoor eerst de clip in de Tijdlijn, klik de knop “Bewerken” in de menubalk, kies “Label” in het drop-downmenu en kies een kleur uit het lijstje.
Dit is louter informatief en maakt het je alleen makkelijk, een onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende mediatypes.

 

Clips bekijken in de Tijdlijn

We hebben verschillende mogelijkheden onze clips te bekijken in de Tijdlijn.
Een eerste is de “Tijdindicator” te verslepen.
Een tweede manier is de Spatiebalk op je toetsenbord te klikken.
Een derde manier is een clip te dubbelklikken in de Tijdlijn. Dit zal het Voorvertoningvenster openen.

Renderen van clips

Premiere elements zal automatisch de clips die je toevoegt aan de Tijdlijn of Scènelijn voorzien van de juiste snelheid en de vereiste kwaliteit. “Renderen” noemt men dat.
Wanneer je echter complexe films aan het maken bent, kan het wel voorkomen dat Premiere sommige van deze clips niet automatisch rendert.
Deze nog niet gerenderde beelden worden met een rode lijn aangegeven onder de tijdliniaal.
Wanneer je het project publiceert zal Premiere toch nog deze niet gerenderde delen renderen, maar wanneer je een niet gerenderd gebied wil bekijken in het Voorvertoningvenster, zal je dit eerst manueel moeten renderen.

Hiervoor plaatsen we eerst de werkgebiedbalk boven het te renderen deel in de Tijdlijn.
Klik en sleep het middelpunt van het werkgebied over het te renderen gedeelte in de Tijdlijn (dit is de rode lijn onder de liniaal).
Pas de afmetingen van het werkgebied aan door te klikken en te slepen met de uiteinden van het werkgebied.
Het is geen ramp wanneer dit werkgebied over meer frames is verspreidt, maar hoe meer frames er moeten worden gerenderd, hoe langer het zal duren voor Premiere klaar is.

Ok, éénmaal het gebied is ingesteld klik je de knop “Tijdlijn” in de menubalk, en kies je “Werkgebied renderen” in het drop-downmenu.
Van zodra Premiere klaar is met renderen zie je dat de lijn onder de liniaal nu ook groen is gekleurd.

 

Achtergrondgeluid verwijderen

Wanneer je filmclip een storend achtergrondgeluid bevat dat je wil verwijderen, rechtsklik je de clip in de Tijdlijn en kies je “Audio verwijderen” in het Pop-upmenu.

Audiotracks verbergen

Werk je niet met Audiotracks, en wil je wat meer plaats in het deelvenster “project”, dan kun je deze verbergen.
Rechtsklik hiervoor een grijs gedeelte in de Tijdlijn, en verwijder het vinkje voor de optie “Audiotracks tonen” door hierop te klikken.
Dit herhaal je wanneer je deze terug wil tonen.
De overige opties in dit pop-upmenu lijken me ook wel duidelijk.

 

Formidabel U hebt Les 5 voltooid START VOLGENDE LES