De werkomgeving

Internet Explorer, sinds Windows ’98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8.

Internet Explorer openen kan op verschillende manieren.
De makkelijkste manier is de knop “Internet Explorer” te klikken in de taakbalk.
Dit is de knop naast de knop “Starten”.
Mocht jij deze hebben verwijderd uit de taakbalk, geen probleem, klik de knop “Starten” en typ “internet”. De optie “Internet Explorer” zal bovenaan het menu verschijnen. Om Explorer te openen klik je deze optie.

Wanneer Internet Explorer 8, IE8 in het kort, geopend is krijgen we onderstaand scherm te zien, of toch iets gelijkaardigs.
In de bovenste balk, de titelbalk (1), hebben we uiteraard de titel ven de pagina met aan de rechterzijde de knoppen “Minimaliseren”, “Maximaliseren” en “Sluiten”.
Daaronder vinden we de adresbalk (2), met rechts daarvan, en dit is nieuw voor IE8, het zoekvak (3).
Onder de adresbalk hebben we de menubalk (4), met daaronder, ook nieuw in IE8, de “Windows Live Toolbar” (5).
Onder de “Windows Live Toolbar” vinden we de Werkbalk Favorieten (6), met daarnaast de Opdrachtbalk (7).Helemaal onderaan vinden we nog de Statusbalk (8).

Kun jij sommige van deze balken niet zien, niet panikeren, je kunt deze weergeven of verbergen door een lege plaats in een werkbalk te rechtsklikken, en de werkbalken die je wil weergeven of verbergen te klikken in het pop-upmenu.
Deze die in het lijstje voorzien zijn van een vinkje zijn zichtbaar, deze die dit niet hebben zijn onzichtbaar. Maar dat had je wel al begrepen, denk ik.

Wanneer we met de muisaanwijzer klikken in de adresbalk, wordt het hele internetadres geselecteerd en kunnen we onmiddellijk het nieuwe adres intypen. We hoeven dus niet eerst het “oude” adres te verwijderen.
Aan de linkerzijde van de adresbalk hebben we een naar linkswijzend pijltje, een naar rechtswijzend pijltje, en een naar benedenwijzend pijltje.
Door te klikken op het naar linkswijzend pijltje gaan we naar de eerder bezochte pagina, door te klikken op het naar rechtswijzend pijltje gaan we naar de volgende bezochte pagina. Uiteraard is dit laatste enkel van toepassing wanneer we reeds een pagina terug zijn geweest.
En wanneer we klikken opent een lijstje met recent bezochte pagina’s.
Aan de rechterzijde hebben we ook een naar benedenwijzend pijltje dat wanneer we dit klikken een lijst weergeeft met onder andere onze favorieten.
Daarnaast hebben we nog de groene pijltjes wat de pagina zal herladen wanneer we deze klikken, en een knop met een rood kruis wat het laden van een pagina zal stoppen.

Naast de adresbalk hebben we dus het “Zoekvak”.
Dit zoekvak is standaard ingesteld op de zoekmachine “Bing”. Voor wie het niet mocht weten, de zoekmachine “Bing” is van Microsoft.

Werk jij, net zoals ik, liever met een andere zoekmachine, klik je het naar benedenwijzend pijltje en kies je “Meer zoekmachines zoeken” in het drop-downmenu.
Typ bvb Google in het zoekvak van het nieuwe venster dat verschijnt, en klik de knop “Aan Internet Explorer toevoegen” onder de optie “Google”.
Dit zal Google als je standaard zoekmachine instellen.

Welke je ook kiest, van zodra je begint te typen zal deze in een lijstje een aantal suggesties weergeven.

Wanneer je IE8 opent wordt geeft deze steeds een “startpagina” weer. Meestal is dit de pagina van de leverancier van je computer, of deze van de Microsoftsite, maar dit kun je wijzigen. Je hebt zelfs de mogelijkheid meerdere startpagina’s in te stellen.
Het eerste wat je doet is de pagina die je wil instellen als startpagina ophalen in je browservenster.
Klik vervolgens het naar benedenwijzend pijltje naast het huisicoontje in de opdrachtbalk, en kies “Startpagina toevoegen of wijzigen” in het pop-upmenu.
In het dialoogvenster dat verschijnt hebben we twee opties. Selecteer een optie, beiden lijken me duidelijk, en klik de knop “Ja”.
Wanneer je meerdere pagina’s als startpagina instelt, zullen deze allen openen in hun eigen tabblad wanneer je IE8 start.

Wens je een startpagina te verwijderen, kies je “Verwijderen” in het pop-upmenu, dat is nogal logisch.

Net als in versie IE7 werken we ook in IE8 met verschillende tabbladen om verschillende pagina’s te openen.
Er zijn echter wijzigingen in aangebracht.
Zo heb je wanneer je twee of meerdere pagina’s opent van dezelfde site, bijvoorbeeld les 1 en les 2 uit een cursus van je favoriete Internetsite Swotster.com, dan worden deze tabbladen in dezelfde kleur weergegeven (1).
Om een tabblad te sluiten, klik je het kruisicoontje (2) dat verschijnt wanneer je de muisaanwijzer over een tabblad beweegt.
Nieuw ook is de optie een gesloten tabblad opnieuw te openen (3). Rechtsklik hiervoor een tabblad, en kies “Gesloten tabblad opnieuw openen” in het pop-upmenu.
Om een nieuw tabblad te openen, klik je de knop “Nieuw tabblad” (4) die zich steeds zal bevinden rechts naast het laatste tabblad.

 

In het nieuwe tabblad hebben we een aantal opties die we in een volgende les bespreken, maar wens je enkel te surfen naar een site waarvan je het adres weet, typ je dit in de adresbalk en klik je de knop “Enter” op je toetsenbord.

Formidabel U hebt Les 11 voltooid START VOLGENDE LES