Dreamweaver - CS3

Les 54: Frames (2)

54/58 Lessen 

Koppelingen maken voor framesets

Wanneer je met een koppeling in het ene frame een document in een ander frame wilt openen, moet je een doel voor de koppeling instellen.
Selecteer eerst de tekst of foto vanwaar je een koppeling wil maken, typ, klik en sleep naar de pagina waarmee je de koppeling wil maken.
En dit is belangrijk, in het vak “Doel” bepaal je in welk frame deze koppeling moet worden geopend.

Wanneer je zou kijken naar de broncode van de menu-pagina dan zie je dat het kenmerk “Target” is toegevoegd aan de a-tag.
Dit Target-kenmerk geeft het frame of venster aan waarin de gekoppelde pagina wordt geopend.


In het vak “Doel” in het eigenschapvenster vinden we onze drie verschillende Framenamen terug: “mainFrame”, “topFrame”, en “leftFrame” plus nog vier andere.

  1. _blank: dan wordt de gekoppelde pagina in een nieuw browservenster geopend en blijft het huidige venster ongewijzigd.
  2. _parent: dan wordt de gekoppelde pagina geopend in de bovenliggende frameset van het frame waarin de koppeling is opgenomen, en wordt de volledige frameset vervangen.
  3. _self: dan wordt de koppeling in het huidige frame geopend en wordt de inhoud in dat frame vervangen.
  4. _top: dan wordt het gekoppelde document in het huidige browservenster geopend en worden alle frames vervangen.

Framenamen worden enkel en alleen weergegeven in het vak “Doel” wanneer je een document binnen een frameset aan het bewerken bent.
Wanneer je een pagina in zijn eigen venster bewerkt, verschijnen er geen framenamen in het vak “Doel”, en dan moet je de namen manueel intypen.

Misschien nog een tip:
Wanneer je een koppeling maakt naar een pagina buiten jouw site, moet je altijd als target”_top” of “_blank” gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de pagina niet wordt weergegeven als onderdeel van uw site.

Dat is het voor Frames.

In de volgende les gaan we eindelijk onze site eens publiceren op het Internet.

Formidabel U hebt Les 54 voltooid START VOLGENDE LES