Staalbibliotheken

Zoals je ongetwijfeld zal zijn opgevallen, heeft het deelvenster “Stalen” ook een bibliotheek.
Deze bibliotheek is, net als alle andere bibliotheken in Illustrator, verdeelt in categorieën en subcategorieën (1).
Wanneer je zo’n categorie of subcategorie klikt, opent dit deelvenster (2) met de verschillende kleuren uit deze categorie. Wens je een kleur te gebruiken uit een categorie in je document, sleep je deze uit de categorie naar het deelvenster “Stalen”.
Zoals je ook ziet, zijn deze verschillende kleuren op hun beurt nog eens ingedeeld in groepen. Dit kun je zien door het map-icoontje (3) dat staat voor deze groep met kleuren.
Wens je een hele groep kleuren te gebruiken in je document, klik je het map-icoontje voor deze kleuren. Dit plaatst deze hele groep met kleuren in het deelvenster “Stalen”.
Onderaan het deelvenster van de kleurcategorie heb je nog het menu (4), waarmee je kunt navigeren tussen de verschillende categorieën en subcategorieën.

 

Categorie aanmaken

Heb je zelf een aantal kleuren gemaakt die je wenst te plaatsen in een eigen gemaakte categorie, klik je de knop met het naar benedenwijzend pijltje in de titelbalk (1) van het deelvenster “stalen”.
En in het pop-upmenu dat verschijnt (2) kies je “Staalbibliotheek opslaan als ASE” of “Staalbibliotheek opslaan als AI” (3).
Het eerste laat je toe deze staalbibliotheek ook te gebruiken in bijvoorbeeld Photoshop of Indesign. Het tweede zal enkel deze categorie opslaan in Illustrator.

Ik zal een voorbeeld geven.

Je hebt een opdracht gekregen van een klant om een aantal documenten te maken.
Bijvoorbeeld een affiche, een flyer, en een visitekaartje.
In al deze verschillende documenten moeten dezelfde kleuren voorkomen, maar ook niks anders dan die bepaalde kleuren.
Het eerste wat we doen is een nieuw document aanmaken.
Vervolgens verwijder je alle kleuren uit het deelvenster “Stalen. Deze zijn toch overbodig, dus staan ze alleen maar in onze weg.

Hiervoor klik je het naar benedenwijzend pijltje in de titelbalk (1) van het deelvenster “Stalen”, en kies je “Alle ongebruikte selecteren” in het drop-downmenu.
Dit selecteert alle kleuren in het deelvenster. Sleep deze allen naar het vuilbak-icoontje.
Blijven er nog een aantal staan, zoals rood en zwart, kun je ook deze in de vuilbak slepen.

Dit geeft ons een blanco deelvenster “Stalen”.

Vervolgens maken we de kleuren aan en plaatsen we deze in het deelvenster “Stalen”.

Ik zal je tonen hoe je dit doet van reeds gemaakte objecten.

Selecteer alle objecten in je document. De sneltoetscombinatie hiervoor is Ctrl + A op je toetsenbord.
Klik vervolgens de knop “Nieuwe kleurgroep” onderaan het deelvenster (1), en in het dialoogvenster dat verschijnt (2) geef je de groep een naam, en selecteer je de vakjes “geselecteerde illustratie”, “proceskleuren omzetten in globaal, en “Stalen opnemen voor tinten”.
Klik de knop OK.
En de groep met kleuren word toegevoegd aan het deelvenster “Stalen” (3).

Om deze groep nu te plaatsen in een eigen categorie klik je de knop met het naar benedenwijzend pijltje in de titelbalk van het deelvenster “Stalen”.

En kies je “Staalbibliotheek opslaan als AI” in het pop-upmenu dat verschijnt.
In het dialoogvenster “Stalen opslaan als bibliotheek” dat verschijnt typ je een naam voor jouw categorie, en klik je de knop “Opslaan”.

Klik je nu de knop “Menu staalbibliotheken”, dan zie je de zojuist aangemaakte categorie (2) staan onder “Door gebruikte gedefinieerd” (1).
Open je nu een nieuw document of een bestaand document, dat maakt niet uit, je kunt deze categorie nu overal gebruiken.

Het enig wat jij nu nog hoeft te doen is deze categorie te openen, en deze plaatsen in het deelvenster “Stalen” door het map-icoontje te klikken.

 

Formidabel U hebt Les 27 voltooid START VOLGENDE LES