Office 2010 - Access

Les 41: Indeling formulier (1)

41/76 Lessen 

Secties in een formulier

Voor ik verder ga met het toevoegen van besturingselementen in een formulier, wil ik het eerst even hebben over de verschillende secties in een formulier, hoe je deze aanpast en hoe we deze opmaken.
Eigenlijk had deze les reeds vroeger moeten komen, maar beter laat dan nooit.

De informatie in een formulier kunnen we onderverdelen in verschillende secties.
Een detailsectie (A), een Paginakoptekst en -voettekst (B) sectie, en een Formulierkoptekst en -voettekst (C) sectie.
In een detailsectie worden records weergegeven. We kunnen per scherm of pagina één of meerdere records weergeven.

In de sectie Paginakoptekst plaatsen we informatie die bovenaan elke afgedrukte pagina moet worden weergegeven. Bijvoorbeeld de titel of de kolomkoppen.
In de sectie Paginavoettekst plaatsen we informatie die onderaan elke afgedrukte pagina moet worden weergegeven. Bijvoorbeeld de datum of het paginanummer.

De informatie die je plaatst in formulierkoptekst is voor elke record hetzelfde, bijvoorbeeld de formuliertitel. Formulierkoptekst wordt in de formulierweergave bovenaan het scherm weergegeven, en wordt bovenaan de eerste pagina afgedrukt.

De informatie die je plaatst in de formuliervoettekst wordt hetzelfde weergegeven voor elke record. Bijvoorbeeld opdrachtknoppen of instructies voor het gebruik van het formulier.

Je kunt de secties Paginakoptekst en -voettekst verbergen of weergeven door in het formulier te rechtsklikken, en te kiezen voor “Paginakoptekst/ -voettekst” in het pop-upmenu.
Je kunt de secties Formulierkoptekst en -voettekst verbergen of weergeven door in het formulier te rechtsklikken, en te kiezen voor “Formulierkoptekst/ -voettekst” in het pop-upmenu.
De detailsectie kan niet worden verborgen. Nogal logisch, anders hebben we ook geen formulier nodig.

We kunnen de grootte van elke sectie aanpassen door de muis te bewegen over de rand van de sectie, en wanneer deze wijzigt in een vierdelig pijltje (1), te klikken en te slepen.

We kunnen de grootte van het formulier wijzigen door de muis te bewegen over de rand van het formulier, en wanneer deze wijzigt in een vierdelig pijltje (2), te klikken en te slepen.

Wat kan ik nog vertellen?
Zoals je ziet in de onderstaande afbeelding is ons formulier voorzien van een raster en linialen.
Wens jij deze te verbergen rechtsklik je in het formulier, en klik je deze opties in het pop-upmenu.
Om deze weer te geven doe je net hetzelfde.

les41_image001

Formidabel U hebt Les 41 voltooid START VOLGENDE LES