Office 2010 - Access

Les 74: Database delen met derden

74/76 Lessen 

Inpakken en ondertekenen

Wanneer je een database e-mailed naar een ander persoon, is het verstandig deze in te pakken, maar vooral te ondertekenen.
Op deze manier zal de ontvanger een beetje zeker zijn dat de macro’s gebruikt in de database geen virussen bevat. Hij weet dan namelijk wie hem deze database heeft verstuurd en of hij deze persoon kan vertrouwen.

Om een database in te pakken en te ondertekenen, ga je naar de backstage weergave, je kiest de optie “Opslaan en publiceren” (1) in het menu, kiest “Database opslaan als” (2) onder bestandstype, selecteert de optie “Inpakken en ondertekenen” (3), en klikt de knop “Opslaan als” (4).

les74_image001
Dit opent een venster waarin je digitale handtekening wordt weergegeven.
Klik de knop OK.

les74_image002
In het volgende venster navigeer je naar de plaats op je computer waar je het ingepakte en ondertekende bestand wil opslaan.
Geef eventueel het bestand een andere naam.
Klik de knop “Maken”.

les74_image003
Zoals je ziet heeft het ingepakte en ondertekende bestand een andere extensie, namelijk .accdc en heeft dit een licht gewijzigd icoontje.
De extensie accdc staat voor “access digital certificate”, waar de “normale database de extensie accdb heeft, dat staat voor “access data base”.

les74_image004
Wanneer je het email-programma opent en je voegt het ingepakte en ondertekende bestand toe als bijlage, dan zie jij net als de ontvanger van de email, dat de bijlage van een betrouwbare bron komt.

les74_image005
Voor alle zekerheid.
Krijg je een Access-bestand as email-bijlage, scan dit toch maar eerst voor je het opent.
Macro’s zijn een makkelijke manier om virussen te verspreiden.

Formidabel U hebt Les 74 voltooid START VOLGENDE LES